Top

Milieuvriendelijke Ballonnen

Het gebruik van milieuvriendelijke ballonnen

In de huidige maatschappij ligt de nadruk steeds meer op duurzaamheid en een verantwoord bestaan. De moderne mens houdt zich steeds meer bezig met een milieubewust en rechtschapen leven. Dit alles natuurlijk in het kader van een betere toekomst voor ons en de hopelijk nog vele toekomstige generaties die zullen volgen.Dan zijn er altijd voorlopers die het voortouw nemen om deze milieubewuste generatie aan de hand te nemen, in dit geval de milieuactivisten. Zij trekken ten strijde om alle – volgens hun – schadelijke activiteiten en producten onder de loep te nemen en te veroordelen. Zo ook de milieuvriendelijke ballonnen, waarin het woord ‘milieuvriendelijk’ door hen, op zijn zachtst gezegd, wordt betwijfeld. Maar zijn die vraagtekens terecht? We gaan er hier eens wat dieper op in.

Volledig afbreekbaar en niet gevaarlijk

De reden waarom veel milieuactivisten er van overtuigd zijn dat ballonnen niet milieuvriendelijk maar juist schadelijk zijn voor onze leefomgeving, is dat zij (foutief!) denken dat ballonnen zijn gemaakt van ordinair plastic. De volgende logische (dat dan weer wel) stap in hun denkwijze is dan dat plastic kwalijke en verderfelijke stoffen achterlaat op onze planeet. Maar de waarheid ligt hier toch echt een stuk anders. Want: ballonnen zijn helemaal niet van plastic gemaakt maar worden hoofdzakelijk geproduceerd van latex. En wat is latex?

Latex uitgelegd

Latex is een polymeer met rubberelastische eigenschappen dat gewonnen wordt uit sap van de tropische rubberboom. Latex ziet eruit als een witte melkachtige stof wat ook de basis vormt van rubber. De zogeheten ‘Hevea Brasiliensis’ wordt gekweekt op rubberplantages in Afrika, Azië en Zuid-Amerika en wordt elk jaar geoogst. Het is dus een 100% natuurlijk product en is daarom ook volledig biologisch afbreekbaar.En dus zijn ballonnen volledig, met een dure Engelse term, 'bio degradable'. En dat wil dus weer zeggen dat ze geen schade toebrengen aan de natuur en net zo snel als dat afgevallen bladeren in de herfst door de natuur worden opgeslokt, als sneeuw voor de zon verdwijnen. De natuur doet dit uiteindelijk helemaal zelf, op eigen houtje en op meerdere manieren. Bijvoorbeeld met behulp van de zojuist genoemde zon.

Zonnestralen als hulpmiddel in het afbraakproces

Ben je wel eens geschrokken van een ballon die plotseling en spontaan knapte, terwijl daar geen enkele aanleiding voor was? Dan is de oorzaak met grote waarschijnlijkheid de zonnestralen van de koperen ploert aan de hemel. Het is namelijk zo dat direct zonlicht latex afbreekt. En om te vaak schrikken te voorkomen is het – op zonnige dagen – daarom verstandig om ballonnen altijd uit de buurt van ramen weg te houden.

Maar ook kou vormt uitstekend gereedschap voor natuurlijke afbraak

Twee onafhankelijk van elkaar en verschillende studies hebben aangetoond dat bij het oplaten van ballonnen er zo veel als 90 tot 95% maar liefst een hoogte bereikt van wel 8 kilometer in de atmosfeer. Op deze grote hoogtes worden temperaturen van meer dan 40 graden beneden het vriespunt gemeten, met als gevolg dat de ballonnen bevriezen en breekbaar worden. Wanneer de luchtdruk daalt, zet de helium (nodig om de ballon de lucht in te laten vliegen) uit in de ballon. Het gevolg is dat de ballon als het ware helemaal verbrokkelt en uiteindelijk volledig oplost.Hiermee wordt dus meer dan duidelijk gemaakt dat bij ballonoplatingen of bij ballonwedstrijden er vrijwel geen (schadelijke) sporen worden achtergelaten in de natuur, niet voor lange en zelfs niet voor korte duur.

Balonnen zijn wél diervriendelijk

Er wordt door dezelfde ‘voorvechters van de natuur’ vaak genoeg gespeculeerd dat ballonnen desastreus zijn voor dieren. Het argument is dat dieren zouden kunnen stikken of verstoppingen zouden kunnen krijgen in maag en darmen. Zij doelen hierbij op het ‘consumeren’ van ballonnen, of stukjes hiervan. Maar het is heel simpel: mocht een dier per ongeluk (delen van) een ballon opeten of binnen krijgen, dan komt dit er met de ontlasting vanzelf aan de achterkant weer uit. Zo simpel is het.Toch zijn er activisten die stellig blijven beweren dat ballonnen toch echt schadelijk zijn voor dieren en proberen mensen met grafisch materiaal te overtuigen van hun gelijk. Zij komen met foto's van overleden dieren op de proppen, maar uit de informatie die na goed analyseren en het doen van navraag, naar voren komt blijkt dat het dan zogeheten weerballonnen betreft. En dat er dus totaal geen sprake is van ‘normale’ ballonen.Kortom, ballonnen zijn niet schadelijk voor dieren, waar overigens tot op heden nooit of te nimmer één enkel sterfgeval bekend is geworden onder dieren die iets van conventionele ballonnen tot zich hebben genomen.

Lintjes en ander bijgevoegd materiaal vormen wel een stukje risico

Het enige noemenswaardige risico dat eventueel geassocieerd kan worden met ballonnen, dieren en de natuurlijke leefomgeving, zijn de lintjes, versieringen en bijgevoegde kaartjes met een boodschap die men vaak toevoegt bij (voornamelijk) ballonoplatingen.Deze extra attributen en toevoegingen kunnen wel een risico vormen voor dier en natuur, maar hebben natuurlijk niets te maken met de argumenten die milieuactivisten gebruiken over de schadelijke gevolgen van de ballon zélf.Maar ook met de schadelijke effecten die lintjes en versieringen teweeg kunnen brengen aan flora en fauna, wordt tegenwoordig gelukkig meer dan rekening gehouden. Een passende oplossing is gevonden in de vorm van in water oplosbare lintjes en versieringen. Dus ook die schadelijke effecten zijn van de baan.

De Groene Ballon

Om er zeker van te zijn dat ballonnen en ‘tierelantijntjes’ nergens schade aanrichten wordt vaak gebruik van de Groene Ballon. Dit is een gecertificeerd product wat met een keurmerk verzekerd is van het schadevrij zijn voor mensen, dieren en de natuur. Wil je dus zeker zijn van het verantwoord gebruik van ballonnen en lintjes dan biedt de Groene Ballon je absolute zekerheid. Binnen mum van tijd zijn worden de – aan de ballon toegevoegde – lintjes afgebroken door het eerste en minimale contact met water. In combinatie met de milieuvriendelijke, 100% van latex gemaakte en volledige afbreekbare ballonnen, beleef je bij ballonoplatingen het grootste plezier met tevens het grootste respect voor alle flora en fauna op onze planeet.Laat die ballonnen maar op!